KTH-forskare Peter Kjaerboe har varit med i utvecklingen av den nya metoden att tillvarata ljusets energi genom returglas. Takpannor av glas gör att solljus kan värma upp hus helt ljudlöst, och dessutom utan några koldioxidutsläpp och med minimal driftkostnad. Glaspannorna, som är tvåkupiga och tillverkas av vanlig returglas, bildar en luftsolfångare på taket.
Under glaspannorna finns vätskeburna absorbator-moduler eller teknisk väv som tar till vara på solenergin. Dom här glaspannorna har samma funktion som traditionella takpannor, men skillnaden är att glaset släpper igenom ljuset till underlaget. När ljuset träffar underlaget omvandlas det till värme.
Ett vanligt villatak tar årligen emot ungefär fem gånger mer energi från solen än vad som är husets totala årsförbrukning. Den ”överskottsenergin” kan vi ta tillvara på. Eftersom det känns lite riskabelt att göra hål i taket har en viktig fråga i projektet varit gällande risken för kondens och fukt. Men glaspannesystemet ger faktiskt motsatt effekt, den torkar ut huset.
Flera byggare har använt sig av glaspannor och framhållit fördelen med att systemet bidrar till en torr husmiljö. När värmen från solen cirkulerar under glaspannorna uppstår en fön-effekt, och all eventuell fukt avdunstar och försvinner snabbt.
Man kan tillverka glaspannorna av vilken sorts genomskinlig glas som helst, även returglas. När det gäller konventionellt ofärgat glas brukar vanligtvis glaset skifta i grönt, men så är nu inte fallet. I framtiden kommer arkitekter och husägare sannolikt kunna välja fritt mellan olika nyanser av färgat glas till sina glastak. Just nu har glaspannor en prislapp på mellan 80 000 och 100 000 kronor. Men eftersom glas är ett billigt material och returglas också fungerar utmärkt har priset goda förutsättningar att bli lägre med tiden.