tygkassen-inte-sa-miljovanlig-som-man-tror

Tygkassen – inte så miljövänlig som man tror

De flesta miljömedvetna konsumenterna skulle välja den ekologiska bomullskassen som bästa alternativet när de ska gå och shoppa matvaror. Men nu visar en jämförelse utförd av danska Naturstyrelsen att den ekologiska bomullskassen inte är så miljövänlig som man tror.

En tygkasse av ekologisk bomull behöver nämligen användas fler än 20 000 gånger för att komma ner i samma miljö- och klimatpåverkan som en vanlig plastpåse. Med andra ord fem gånger i veckan i 77 år. Anledningen till detta är att den bomull som behövs till tygkassen har en enormt vattenkrävande odling. I torra länder som Indien krävs en vattenåtgång på ca 22 000 kilo vatten för ett kilo bomull. Dessutom kräver odlingen både bekämpningsmedel och gödsel vilka påverkar ozonlagret. För en tygkasse i vanlig bomull har användningen beräknats till 7 100 gånger för att kunna mätas med plastpåsen.

Fördelen med tygkassen är att den är biologiskt nedbrytbar, med andra ord om den hamnar i naturen så är den betydligt bättre än den vanliga plastpåsen vilket många vet tar flera decennier för naturen att bryta ner. Inte heller är den så kallade biologiskt nedbrytbara plastpåsen så bra som man kan tro då den kräver en mycket speciell process, tid och värme, vilken varken kan ske i naturen eller i havet.

Nylonkassen är istället ett bättre alternativ. Men mest miljövänligt är det om man redan har en bomullskasse eller plastkasse hemma, då den bästa kassen helt klart är den som återanvänds flera gånger för att sedan återvinnas på rätt sätt.

Läs mer

Läs mer om naturskyddsföreningens råd kring påsar och kassar här